Veelgestelde vragen naar aanleiding van participatiemomenten
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over de bouwplannen voor het centrumgebied Oosterenk. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Het kantorengebied Oosterenk waar werken, zorgen en leren nu centraal staat, wordt in de toekomst herontwikkeld tot een gezonde stedelijke leefomgeving, waar je prettig werkt, maar óók fijn woont en recreëert. De gemeente heeft hiervoor een gebiedsvisie gemaakt, die in 2020 is vastgesteld door de gemeenteraad. Voor een deelgebied, het zogenoemde Centrumgebied, wordt nu als uitwerking hiervan een 'ruimtelijk ontwikkelplan’ gemaakt.
In heel Oosterenk komen er 1000-1500 woningen. Een groot deel hiervan, plusminus 600-700 komen op de 2 locaties in het Centrumgebied. Afhankelijk van allerlei onderzoeken die leiden tot de ruimtelijke uitwerking en het woningbouwprogramma wordt het precieze aantal woningen bepaald.
Naast woningen komen er ook nieuwe voorzieningen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een supermarkt en kleine winkels, maar ook mogelijkheden om te sporten. Hierdoor wordt het een levendige plek waar het fijn vertoeven is en de mogelijkheid om anderen te ontmoeten. Welke voorzieningen er precies komen wordt nader bepaald.
In het Centrumgebied komen appartementen in verschillende groottes en grondgebonden woningen. Er komen huizen in alle prijzen volgens de geldende prijsverdeling van de gemeente: 30% goedkoop, 40% middelduur en 30% middelduur. Het worden zowel koopwoningen als huurwoningen, inclusief sociale huur.
In de gebiedsvisie en omgevingsvisie is aangegeven dat er ruimte is voor hogere gebouwen. In de gebiedsvisie voor Oosterenk zijn hiervoor enkele plekken aangegeven. Volgens de omgevingsvisie, deze is vastgesteld na de gebiedsvisie voor Oosterenk, is er op specifieke plekken een maximale bouwhoogte van 70 meter mogelijk, aan de kant van de Ceintuurbaan. In de Stadsrand, bij de voormalig waterschapslocatie, geldt er een maximale hoogte van 25 meter om de overgang naar het landschap te markeren. Voor gebouwen hoger dan 25 meter maken we in de volgende fase een hoogbouweffectrapportage, waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar wind, schaduw, privacy, maar ook sociale veiligheid.
De gemeente heeft de ambitie uitgesproken en vast laten leggen om 6.000 nieuwe woningen te bouwen voor 2030 in de bestaande stad. Dus niet of nauwelijks in het groen buiten de stad en daarom spreken we van verdichting: op hetzelfde totale oppervlak komen meer woningen. En dus ook meer mensen, meer auto’s, fietsen en meer behoefte aan groen en buitenruimte. We worden een stad met een steeds intensiever gebruik. Dat is ook nodig om de bevolkingsgroei te huisvesten maar ook omdat de huishoudens steeds kleiner worden (meer 1 en 2 persoonshuishoudens t.o.v. vroeger). Meer woningen betekent dat er ook meer hogere gebouwen bij komen. Zo wordt er slim omgegaan met de ruimte die er is en is er meer ruimte voor groen.
De helikopters van het ziekenhuis hebben vaste aanvliegroutes waarvoor een vergunning is afgegeven. Hiermee houden we rekening bij de bouw van de woningen in het Centrumgebied.
Onderaan elke pagina op deze website kun je je e-mailadres achterlaten. Je wordt dan door middel van e-mailnieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van dit nieuwbouwproject.
Isala heeft een belangrijke positie in het gebied, als grootste niet academisch ziekenhuis van Nederland en de grootste werkgever op Oosterenk. Het ziekenhuis is omgeven door tal van functies die aan het ziekenhuis gerelateerd zijn. Afstemming vindt plaats tussen de vastgoedstrategie van Isala en de uitwerkingen door de coalitie voor de centrumontwikkeling. Daarbij gaat het specifiek om de locatie van de ABC-gebouwen waar mogelijk (door nieuwbouw elders op het Isala terrein) kansen ontstaan om nieuwbouw te plegen. Dit speelt op de langere termijn (>10 jaar).
Op de locatie van het Ronald McDonaldhuis verandert er niks.
In de nabije toekomst wordt er niet alleen gewerkt, maar ook steeds meer gewoond op Oosterenk. Daarnaast wordt de openbare ruimte een stuk groener en komen er meer voorzieningen. De coalitie van het Centrumgebied heeft hierover contact met de Ondernemersvereniging Oosterenk.
De gemeente werkt samen met een mobiliteitsbureau aan een mobiliteitsstrategie voor heel Oosterenk. Voor het Centrumgebied doet hetzelfde bureau onderzoek naar een goede mobiliteitsstrategie. Oosterenk is goed aangesloten op alle netwerken van het openbaar vervoer en ook goed bereikbaar met de (elektrische) fiets. Om het autogebruik te verminderen maken we een mobiliteitsstrategie. De wandelaar en de fietser krijgen meer prioriteit (vanuit het STOMP-principe). Hierbij wordt ook gekeken naar hoe parkeren zo goed mogelijk opgelost kan worden.
Een van de belangrijkste principes van plan is om het groen de wijk in te trekken, zodat er een prettiger leefklimaat ontstaat.
Het gebied ligt in het centrum van Oosterenk. In de gebiedsvisie, die door de gemeenteraad is vastgesteld, is dit gebied voor het eerst zo genoemd.
De gemeente heeft een gebiedsvisie gemaakt, die in 2020 is vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna is de omgevingsvisie voor Zwolle vastgesteld waarin ook uitgangspunten voor Oosterenk staan. Voor een deelgebied, het zogenoemde Centrumgebied, wordt nu als uitwerking hiervan een 'ruimtelijk ontwikkelplan’ gemaakt.
We vragen huidige, mogelijk toekomstige bewoners en andere belanghebbenden om hun mening te geven en verwerken deze input zoveel mogelijk in de ruimtelijk ontwikkelplan. Daarnaast is het voor ons belangrijk om de wensen van de gemeente in te vullen. In gebiedsontwikkelingen moeten veel verschillende belangen afgewogen worden. We gaan voor het beste gezamenlijke resultaat.
Via www.nieuwbouw-oosterenk.nl kunt u zich inschrijven om op de hoogte te blijven.
Via www.nieuwbouw-oosterenk.nl kunt u zich inschrijven om op de hoogte te blijven.
Begrippenlijst
Bij het plannen en realiseren van een nieuwbouwproject kunnen termen en begrippen soms verwarrend zijn. Deze handige begrippenlijst is er om je te helpen bij het begrijpen van de belangrijkste terminologie in de wereld van nieuwbouw, inclusief het aankoop- en bouwproces en alle bijbehorende aspecten. Als je specifieke vragen hebt over een bepaalde term of behoefte hebt aan meer gedetailleerde informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!
Een juridisch document waarin de voorwaarden en afspraken vastgelegd zijn tussen verkoper en koper.
Overeenkomst tussen aannemer en koper met gemaakte afspraken over de bouw van de woning.
De akte die je tekent bij de notaris, waarin de grond en/of woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
De akte waarin alle gemaakte afspraken met de hypotheekverstrekker staan opgenomen.
Het bericht dat je als koper ontvangt wanneer aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Hierna kun je naar de notaris en start de bouw.
Een bouwtekening die de indeling, maten en technische specificaties van de woning weergeeft.
Een totaaltekening van alle woningen in een fase op het bijbehorende perceel. Deze tekening wordt bij de overdracht ook ingeschreven in het Kadaster.
3D-afbeelding van de woning.
Document dat aangeeft in welke materialen en kleuren de woning wordt uitgevoerd. De kleur- en materiaalstaat is onderdeel van de technische omschrijving.
Hierin is vastgelegd hoe de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en in welke materialen, welke technische voorzieningen er aanwezig zijn, wat de afwerking is en bepaalde zaken zijn geregeld.
Hieronder vallen de splitsingsakte en -tekeningen. De splitsingsstukken zijn het juridisch fundament van een gedeeld gebouw.
Een afschrift van de verkoopstukken die je hebt ontvangen.
Een tekening waarop aansluitpunten van elektra en aan- en afvoerpunten zichtbaar zijn.
Lijst met keuzes voor meer- en minderwerk aan de woning.
Tekening waarop het meer- en/of minderwerk van de woning is uitgewerkt.
Kwaliteitsgarantie en garantie dat de nieuwbouwwoning wordt afgebouwd, ook indien een aannemer failliet gaat.
Voorwaarden die worden gesteld en waaraan moet worden voldaan voordat een overeenkomst tot stand komt. Hierna krijgt de aannemer de opdracht om te starten met de bouw.
Het bestemmingsplan omschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren op het gebied van gebruik en bouw
De officiële toestemming van een overheidsorganisatie (gemeente) voor het bouwen van de woningen
De vergoeding die je aan de bank betaalt, als je geld leent.
Een verzamelbegrip voor grondrente, uitstelrente en rente tijdens de bouw.
Rentevergoeding over de grondkosten tussen het moment van aankoop en overdracht van de grond.
Als de aannemer is gestart met de bouw voordat je het koopcontract tekent, betaal je rente over de termijnen die inmiddels gepasseerd zijn, de zogeheten vervallen termijnen.
Bij de model koop-/aannemingsovereenkomst voor eengezinshuizen (eigen grond), betaalt u een prijs voor de grond (de termijn grondkosten) en een prijs voor de woning (de aanneemsom). In lid 1 letter b van het artikel ‘Termijnen en betalingsregeling’ wordt aangegeven in welke termijnen de aanneemsom is verdeeld. Deze termijnen zijn gerelateerd aan de voortgang van de bouw.
Een garantiestelling van de bank waarin staat dat de bank garant staat voor het bedrag als er verplichtingen niet nagekomen worden.
Maandelijkse kosten die eigenaren aan de VvE van een appartementengebouw betalen voor het beheer en onderhoud van het gebouw.
De woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt, ook voor huishoudelijke apparatuur. Lever je over een heel jaar gemeten minstens zoveel energie als je afneemt, dan is het nul-op-de-meter.
De energie die je verbruikt - voor verwarming van de woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je opwekt zijn ongeveer gelijk.
In een energiezuinig huis verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning.
Label dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is.
Voorzieningen zoals gas, water, elektriciteit die door nutsbedrijven geleverd worden.
Een plicht waarbij de koper een bepaalde periode zelf in de woning moet wonen.
Verplicht de koper om de woning zelf te bewonen gedurende een bepaalde periode vanaf de inschrijving in het bevolkingsregister. Bij verkoop binnen deze termijn moet de koper een boete betalen aan de gemeente, tenzij er een ontheffingsgrond van toepassing is.
Breedte van een woning inclusief buitenmuren.
Een stuk grond wat bijvoorbeeld voor een huis wordt gebruikt.
De erfgrens van een stuk grond dat in het kadaster staat geregistreerd.
Zonnepaneel.
Het moment dat de bouwnummers aan de inschrijvers worden toegewezen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Het overdragen van de woning naar de nieuwe eigenaar.
De ruimte die voor iedereen toegankelijk is.
Een bijzondere vorm van mede-eigendom, waarbij het terrein is bestemd tot gemeenschappelijk gebruik.
Het recht om gebruik te maken van een stuk grond (perceel) waar je geen eigenaar van bent. Enkelen voorbeelden zijn: 'Recht van overpad' en 'Recht op uitzicht'.
Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die zaken aanpast omtrent het huis, die in strijd zijn met de regels opgenomen in de leveringsakte. In het uiterste geval kunnen gemeenten handhavend optreden.
De vereniging van eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.
Het vaste aanspreekpunt bij een aannemer na de aankoop van je woning en gedurende de bouwperiode.
Het verlenen van een opdracht aan de aannemer.
De dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare dagen. Een werkdag is onwerkbaar als bouwvakkers bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden niet kunnen werken.
Een document met alle bouwtechnische voorschriften bij verbouwing, vernieuwing of nieuwbouw van een woning. Het dient de veiligheid van jou en de mensen om je heen te waarborgen.
Een speciale rekening bij je hypotheekverstrekker waarmee je zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers betaalt.
Wanneer de grond op een bouwterrein vrij is van obstakels zodat de aannemer kan starten met de bouw